Kurs Intendent - 8 godzin
Kurs jest przeznaczony dla osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu pracy i obowiązków intendenta w placówkach żywienia zbiorowego.
Cel kursu: Uczestnicy kursu poznają tajniki pracy osoby zatrudnionej w zawodzie intendent.
Program kursu:
Obowiązki na stanowisku intendent w zakładzie żywienia zbiorowego w odniesieniu do przepisów Kodeksu Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wymagań sanitarno- epidemiologicznych
Dietetyk i jego obowiązki
Przedstawienie klasyfikacji diet
Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP
Podział obowiązków w danej placówce
Omówienie zadań i czynności w jednostce:
- Dyscyplina finansowa panująca w jednostce
- Racjonalne gospodarowanie środkami pieniężnymi
- Wartość poszczególnych zamówień
- Magazyn i jego rola
- Dostawa i przyjęcie towaru
- Sprawdzanie temperatur produktów
- Kartoteki przychodów i rozchodów
Dokumentacja w pracy intendenta
Część dietetyczna praktyczna:
- Zapoznanie z tablicami produktów i potraw
- Układanie jadłospisów – zajęcia praktyczne